Legal Jibber Jabber - RM

ÎNTREBĂRI FRECVENTE PRIVIND Riot Games ȘI POLITICA DE UTILIZARE A PROPRIETĂȚII NOASTRE INTELECTUALE 

Știm că există multe persoane și grupuri care își doresc să creeze lucruri interesante inspirate din League of Legends. Știm de asemenea că este posibil să aveți întrebări legate de ceea ce aveți sau nu aveți voie să faceți cu drepturile noastre de proprietate intelectuală (“DPI”). În acest sens, am conceput aceste Întrebări frecvente și prezenta Politică prin care am enumerat condițiile în care suntem dispuși în general (însă nu neapărat mereu) să vă permitem să folosiți DPI pentru a crea lucruri interesante.

Ideea generală:
Vom începe prin a enunța regula noastră “de aur” – puteți utiliza DPI League of Legends ca bază pentru un proiect al fanilor pe care să îl oferiți gratuit ori care să genereze venituri doar din publicitate (ne vom referi la un astfel de tip de proiect al fanilor sub denumirea de “Proiect”), cu condiția respectării politicii de mai jos privind proprietatea intelectuală (“Politica”). În fapt, atât timp cât respectați Politica noastră, crearea de conținut interesant, gratuit și original pentru fanii League of Legends este un lucru extraordinar în opinia noastră.

Dacă veți solicita însă sume de bani de la jucători pentru ceva care se bazează pe DPI, aveți nevoie de acordul nostru prealabil și obținut în scris. Ne puteți contacta pentru un astfel de acord scriindu-ne la info@riotgames.com, astfel încât să analizăm și să decidem dacă acceptăm Proiectul vostru. Pentru a fi bine înțeleși de la bun început: răspunsul nostru standard la astfel de proiecte este în general negativ.

Ne rezervăm dreptul de a refuza oricând folosirea DPI, din orice motiv sau fără motiv, inclusiv dacă suntem de părere că acestea sunt folosite în mod inadecvat (decizie pe care o luăm la libera noastră apreciere). În cazul în care vă refuzăm dreptul de a folosi proprietatea noastră intelectuală, trebuie să încetați orice difuzare a Proiectului vostru care utilizează sau ar putea utiliza DPI.

Politica noastră:
Mai avem câteva condiții suplimentare privind folosirea DPI în Proiectele pe care le dezvoltați:

 • Simbolurile noastre.  Cu excepția cazului în care ne-am dat acordul prealabil și în scris, nu aveți dreptul de a utiliza  simbolurile noastre (inclusiv sigla Riot Games și sigla League of Legends) pe Proiectul vostru sau pe orice website, pe materiale publicitare, materiale video sau alte publicații.
 • Nu vă susținem Proiectul.  Dacă puneți Proiectul la dispoziția terților, vă obligați să includeți, într-un mod vizibil, și următoarea mențiune în aplicația/pagina de Internet de unde poate fi descărcat Proiectul vostru:  [Titlul Proiectului] nu este susținut de Riot Games și nu reflectă viziunile și opiniile Riot Games sau ale persoanelor implicate în mod oficial în producția sau administrarea League of Legends. League of Legends și Riot Games sunt mărci de servicii sau mărci înregistrate ale Riot Games, Inc. League of Legends © Riot Games, Inc.
 • Dacă Proiectul va fi utilizat de Comunitate.  Ne dorim ca fanii să creeze sau să împărtășească tot felul de lucruri interesante și ne dorim să eliminăm orice bariere în vederea distribuirii. Dacă scoatem în evidență un proiect al fanilor sau vom crea ceva care va semăna cu altceva creat de către un fan, nu vrem să fim acționați în instanță. De aceea, sunteți prin prezenta de acord cu utilizarea, copierea, modificarea, distribuția și realizarea unor opere derivate asupra Proiectului vostru, în orice formă, fără plata vreunei redevențe, în mod neexclusiv, irevocabil, transferabil, sub-licențiabil, la nivel global, în orice scop și fără a fi necesar să vă achităm vreo sumă de bani, să vă obținem aprobarea sau să vă menționăm contribuția. V-am enumerat suficiente chestiuni juridice? Nu? Bine. Atunci citiți în continuare!
 • Folosirea proprietății intelectuale a unor terți în Proiect.  Nu puteți folosi în Proiect proprietatea intelectuală a unor terți dacă prin această utilizare le încălcați drepturile. Înțelegem că pe lângă DPI  este posibil să vă doriți să includeți în proiectul vostru și proprietatea intelectuală a altor persoane, ca de exemplu un anumit cântec sau o anumită grafică. În cazul în care folosiți muzica, grafica sau proprietatea intelectuală a altcuiva, este necesar să îi cereți permisiunea înainte de a le include în Proiect. Dacă vom afla că Proiectul vostru folosește proprietatea intelectuală a unui terț fără permisiunea acestuia, vă putem cere să îndepărtați Proiectul de pe internet și să încetați orice difuzare a acestuia.
 • Compensații.  Avocații noștri nu își doresc să fim acționați în instanță sau să fim vulnerabili din cauza Proiectului vostru. În cazul în care noi, partenerii sau afiliații noștri suntem chemați în judecată sau facem obiectul unei acțiuni din motive legate de Proiectul vostru, veți suporta cheltuielile de judecată, inclusiv onorariile avocaților noștri, și orice compensație convențională sau judiciară pe care vom fi obligați să o achităm.
  Respectarea Condițiilor de utilizare.  Pe lângă Politica prezentată mai sus, atunci când utilizați orice DPI în legătură cu League of Legends trebuie să respectați și Condițiile de utilizare League of Legends și Politica de confidențialitate (denumite împreună “Politicile Riot”). În cazul unui conflict între orice prevedere a prezentului document și Politicile  Riot , Politicile Riot vor prevala. Acestea vor fi în acest fel OP (overpowered). 

Întrebări frecvente:

Î: Aș putea construi o aplicație gratuită pentru telefonul mobil sau un website pornind de la League of Legends?
R: Mulți fani au făcut acest lucru și sperăm că și mai mulți o vor face în viitor. Deși nu susținem sau sprijinim proiecte ale fanilor, suntem adesea impresionați de lucrurile senzaționale pe care le creați pentru a oferi conținut și servicii noi celorlalți jucători. Astfel cum am arătat deja mai sus, atât timp cât respectați Politica noastră privind DPI și nu încălcați drepturile terților, suntem în general deschiși față de crearea unor aplicații gratuite sau website-uri pornind de la League of Legends.

Î: Pot folosi grafica și creațiile voastre pentru a realiza o aplicație gratuita sau un site League of Legends?
R: Răspunsul este afirmativ pentru grafica din joc (conform Politicii de mai sus), însă negativ pentru simbolurile noastre. Ne pare rău că încă nu avem un catalog oficial cu grafica din joc pe care să îl puteți descărca pentru utilizare necomercială. Știm că așa ceva ar fi util, astfel că în prezent analizăm cum am putea oferi un astfel de catalog.

Î: Îmi pot vinde aplicația mobilă sau site-ul cu tema League of Legends pe App Store sau pe bază de  abonament?
R: Situația se complică atunci când încercați să obțineți profit folosind produsele noastre. Dacă nu ne exprimăm acordul în prealabil în acest sens, nu veți putea proceda astfel. Proiectele voastre trebuie să fie disponibile tuturor în mod gratuit. Considerăm că League of Legends trebuie să fie gratuit, ceea ce include întreaga experiență, nu doar jocul. Din acest motiv, nu permitem vânzarea de conținut League of Legends într-un mod care să limiteze accesul, cum ar fi descărcarea contra cost, conținut contra cost sau pe bază de abonamente.

Î: Pot folosi reclame pentru a câștiga bani din website-ul sau aplicația mea cu tema League of Legends?
R: Știm că investiți mult timp și multă energie pentru a crea experiențe inedite pentru jucători. Este de înțeles dacă vă doriți o compensație pentru timpul și energia investite. În general, nu avem nimic împotrivă dacă doriți să atrageți venituri din publicitate prin distribuirea Proiectului vostru, atâta timp cât Proiectul este gratuit. Totuși, în cazul în care constatăm că ne folosiți DPI într-un mod pe care îl vom aprecia ca inadecvat, avem posibilitatea de a vă închide Proiectul. Nu glumim cu astfel de lucruri.

Î: Ce constituie o “utilizare inadecvată” a DPI Riot?
R: Este posibil să considerăm un anumit aspect inadecvat din anumite motive. În general, sunt lucruri de bun simț și cu siguranță nu veți avea probleme dacă faceți un efort de bună credință pentru a oferi jucătorilor un serviciu gratuit fără a încălca drepturile celorlalți. În general, este inadecvat orice poate avea un impact negativ asupra Riot, League of Legends sau asupra jucătorilor. Am enumerat câteva exemple în “Codul de conduită” inclus în Condițiile de utilizare. De exemplu, nu puteți imita Riot Games sau un Rioter. Nu puteți crea un produs care să intre fraudulos în jocurile sau în serverul nostru sau care să încarce un virus. Nu puteți rula reclame cu un conținut ofensator sau care promovează concurenți. Am enumerat doar câteva dintre modurile în care Proiectul vostru poate avea de suferit, însă credem că e suficient pentru a avea o idee destul de clară.

Î: Ce înseamnă “acordul prealabil și în scris” al Riot? Am discutat despre proiectul meu cu cineva pe Reddit și mi-a spus că lucrează la Riot Games. Înseamnă că am acordul Riot?
R: Orice comunicații privind produse terțe pot fi inițiate numai prin transmiterea unui e-mail către info@riotgames.com. Ne pare rău dacă părem prea conformiști, dar sunt chestiuni serioase despre care auziți tot timpul de la Mundo corporatist, deci este imperios necesar să respectăm aceste reguli. Acordul trebuie astfel să provină de la o persoană autorizată în acest sens de Riot Games și să fie comunicat pe un document oficial din partea Riot Games care să descrie condițiile acordului nostru.

Î: Aș vrea să creez produse pe baza League of Legends (material video/carte/joc/tricou/jucării de pluș/alte produse independente). Ce părere are Riot despre acest lucru?
R: În ceea ce privește materialele video, am creat deja o politică pentru a vă permite să profitați la maxim de videoclipurile noastre. Recomandăm creatorilor de materiale video să consulte Politica privind crearea și utilizarea materialelor video de mai jos. În ceea ce privește alte produse, nu avem în general nimic împotriva lor, atâta timp cât sunt gratuite și nu folosesc în mod inadecvat conținutul League of Legends.

Î:  Există în cadrul Riot un program oficial de licențiere sau de participare la profit pentru produse create de fani?
R: În prezent nu. Dar este o idee interesantă.

Î: Sunt dezvoltator și îmi doresc să creez un website sau o aplicație bazate pe League of Legends și am observat că unele site-uri ale fanilor au datele voastre. Cum aș putea colabora cu Riot în acest sens? Există un API pentru fanii dezvoltatori?
R: Toate informațiile privind API oficial pentru dezvoltatori sunt disponibile pe http://developer.riotgames.com.

Î: Sunt jucător internațional și aș dori să creez un produs local pentru a îmbunătăți experiența League of Legends în țara mea. Am nevoie de un acord special?
R: League of Legends este un joc internațional, iar Politica noastră de creare a conținutului pentru fani este în general aceeași în toată lumea. Suntem extrem de încântați și inspirați de toate proiectele fanilor pe care le vedem pe măsură ce ne extindem în teritorii noi și pe măsură ce comunitatea internațională continuă să crească.

Î: V-am trimis un e-mail la info@riotgames.com, însă nu am primit încă un răspuns. Ce se întâmplă?
R: Încercați să trimiteți un alt mesaj – uneori filtrele noastre antispam pot bloca mesaje. Intenția noastră este să răspundem fiecărui mesaj în termen de o săptămână, însă dacă întrebarea voastră se regăsește printre aceste Întrebări frecvente este posibil să nu răspundem deloc (vă rugăm să citiți Întrebările frecvente și Politica înainte de a ne contacta). Aceasta este și rațiunea pentru care am creat secțiunea de Întrebări frecvente.

În final, pentru a sumariza: consultați aceste informații pentru a vă asigura că Proiectul vostru respectă Politica noastră și contactați-ne la info@riotgames.com dacă aveți nevoie de acordul nostru prealabil în scris. Mulțumim și așteptăm să vedem toate lucrurile extraordinare pe care le veți face!

CREAREA DE MATERIALE VIDEO Riot Games & POLITICA DE UTILIZARE

Conţinutul creat de comunitatea noastră inspiră, informează şi distrează deopotrivă angajaţii Riot şi jucătorii. Sperăm să vedem cât mai multe materiale video care utilizează conţinut Riot Games şi League of Legends. Acest ghid util vă va ajuta să vă asiguraţi că orice material video care foloseşte elemente ce fac parte din proprietatea noastră intelectuală (cum ar fi imagini video, grafică, muzică, sunete şi alte tipuri de conţinut) este legal înainte de a fi postat pe YouTube, transmis pe site-uri de tipul own3D sau conceput doar pentru voi şi prietenii voştri. Această politică ar trebui să vă permită să primiţi orice tip de acord pentru materialul video de care aveţi nevoie de pe site-uri precum YouTube şi să stabilească mai clar tipurile de materiale video pe care le agreăm.

 • Non-profit (dacă nu sunt denumite diferit în această politică!). Toate materialele video trebuie puse la dispoziţia publicului fără a se solicita taxe de acces vizitatorilor sau fără a impune alte restricţii. În general, aceasta înseamnă:
  • Nu puteţi cere nicio taxă, sondaj, descărcare (în afară de cea a materialului video în sine) sau orice altă acţiune în schimbul accesului la materialul video.
  • Puteţi publica un material video pe un site care are o opţiune de plată "Premium" cu condiţia ca acel material video să fie disponibil şi pentru utilizatorii care nu plătesc.
  • Puteţi afişa reclame sau alte surse de venit care nu împiedică accesul utilizatorului la materialul video, în condiţiile regulii "Fără licenţă" de mai jos.
 • Fără licenţă. În general, nu puteţi oferi licenţa pentru materialele voastre video niciunui terţ în schimbul unei anumite taxe sau oricărei alte valori fără acordul nostru prealabil. Există însă următoarele excepţii importante:
  • Programe partenere ale YouTube sau următoarele site-uri de streaming: own3D.tv, Ustream.tv, Twitch.tv, Justin.tv, Blip.tv (nu este necesară permisiunea noastră prealabilă).
  • Pentru orice altă formă de oferire a licenţei din partea voastră (cum ar fi festivaluri de film, concursuri sau transmisiuni ale terţilor), este necesară permisiunea noastră expresă scrisă.
  • Trimiteţi toate solicitările la fansites@riotgames.com.   
 • Sponsorizările sunt acceptate. Dacă vreţi să afişaţi sigla sponsorului la începutul materialului, la credite sau vreţi să îi anunţaţi, foarte bine. Avem doar câteva reguli simple:
  • Menţineţi orice menţionare a sponsorului la o lungime minimă, rezonabilă.
  • Specificați clar (fie că menţionaţi un sponsor sau utilizaţi menţiunea "sponsorizat de" alături de sigla lor) faptul că aceştia au doar rolul de sponsori.
  • Nu folosiţi siglele Riot Games (sau League of Legends) fără a avea permisiunea noastră expresă. 
 • Aveţi grijă să fie totul (relativ) decent. Nu se acceptă absolut niciun conţinut cu mesaje rasiste, sexiste, homofobe sau alte tipuri de conţinut ofensator. Vă cerem, de asemenea, ca materialele voastre video să fie centrate asupra jocurilor şi să păstreze distanţa faţă de polemici făţiş religioase, politice sau alte tipuri de subiecte controversate.
 • Respectaţi alţi creatori. În afară de conţinutul aflat sub proprietatea intelectuală a Riot, nu includeţi altceva în afară de creaţiile voastre originale decât în cazul în care aveţi permisiunea creatorului acestor materiale. Nu daţi bani la avocaţi!

Dacă aveţi întrebări în legătură cu această politică, contactaţi-ne la  fansites@riotgames.com.

USA German French Spanish Italian Polish Romanian Hungarian Czech Republic Greek Portuguese Turkey Japan Korea Russia