Legal Jibber Jabber - TR

RIOT GAMES GYIK ÉS ÚTMUTATÓ A SZELLEMI TULAJDONUNK KÖZÖSSÉG ÁLTALI FELHASZNÁLÁSÁRÓL

Tudjuk, hogy sok olyan ember és csoport van odakint, akik király League of Legends-orientált cuccokat akarnak csinálni. Azt is tudjuk, hogy felmerülhetnek benned kérdések azzal kapcsolatban, hogy a szellemi tulajdonunkkal („Szellemi Tulajdon”) mit csinálhatsz és mit nem.  Ebből a célból hoztuk létre ezt a GYIK-ot és az Útmutatót, hogy megválaszoljunk néhány népszerű kérdést, és meghatározzuk azokat a feltételeket, amelyek mellett általában (de nem szükségszerűen minden esetben) készek vagyunk engedélyezni, hogy használhasd a szellemi tulajdonunkat, hogy érdekes cuccokat csinálhass.

Az alapötlet:
Az aranyszabályunkkal kezdünk – használhatod a League of Legends Szellemi Tulajdont olyan rajongói projekt alapjaként, melyet ingyen adsz tovább, vagy amely csupán hirdetési bevételt termel (az ilyen típusú ingyenes rajongói projektre „Projekt”-ként fogunk utalni), mindaddig, amíg a lentebb ismertetett útmutató (az „Útmutató”) szerint jársz el a szellemi tulajdonunk felhasználásával kapcsolatban. Egyébként, ami azt illeti, amíg az Útmutató szerint jársz el, szerintünk nagyszerű, ha király, ingyenes és eredeti tartalmat hozol létre a League of Legends rajongóknak.

Ha arra kérsz játékosokat, hogy fizessenek neked valami olyasmiért, ami a mi szellemi tulajdonunkon alapul, akkor ahhoz először szükséged lesz az előzetes írásbeli hozzájárulásunkra. Küldj be egy hozzájárulási kérelmet az info@riotgames.com e-mail címen keresztül, hogy megvizsgálhassuk a munkádat, és eldönthessük, hogy engedélyezzük-e a Projektedet. A tisztánlátás végett: az ilyen típusú projektekre az alapértelmezett válaszunk elutasító.

Fenntartjuk a jogot, hogy bármikor megtagadhassuk a Szellemi Tulajdonunk használatát, bármilyen okból, vagy akár ok nélkül, ezzel együtt akkor is, ha úgy gondoljuk, hogy a cuccainkat nem megfelelő módon használják fel (amiről saját belátásunk szerint döntünk). Ha megtagadjuk tőled a Szellemi Tulajdonunk használatát, abba kell hagynod a Projekted bármely olyan részének terjesztését, amely a mi Szellemi Tulajdonunkat használja vagy használhatja fel.

Útmutató:
Van néhány további feltételünk ahhoz, hogy használhasd a Szellemi Tulajdonunkat a Projektedben.

 • A logóink.  Hacsak nem adtunk neked előzetes írásbeli hozzájárulást, nem használhatod egyik logónkat sem (ideértve a Riot Games logót és a League of Legends logót is), sehol a Projektedben, sem bármely weboldalon, reklámanyagban, videóban vagy más kiadványban.
 • Nem támogatjuk a Projektedet.  Ha másokkal megosztod a Projektedet, akkor annak tartalmaznia kell a következő megjegyzést úgy, hogy azt az emberek könnyen észrevegyék, mint például az alkalmazáson / weboldalon, ahonnan a Projekted letölthető:  [A Projekted címe] nincs támogatva a Riot Games által és nem tükrözi a Riot Games vagy bárki olyan nézeteit vagy véleményét, aki hivatalosan részese a League of Legends előállításának vagy kezelésének. A League of Legends és a Riot Games a Riot Games, Inc. League of Legends © Riot Games, Inc. védjegyei vagy bejegyzett védjegyei.
 • A közösség felhasználhatja a Projektedet.  Azt akarjuk, hogy a rajongók menő dolgokat hozzanak létre és osszanak meg egymással, és meg akarjuk szüntetni a megosztás korlátait. Ha nyilvánosságra hozunk egy rajongói projektet, vagy csinálunk valamit, ami emlékeztet valamire, amit egy rajongó csinálhatott, nem akarjuk, hogy bepereljenek minket. Ezért beleegyezel abba, hogy felhasználjuk, másoljuk, módosítsuk, terjesszük a Projektedet, és származékos munkákat készítsünk a Projektedből bármilyen formában, jogdíjmentesen, nem kizárólagosan, visszavonhatatlanul, átruházhatóan és allicencbe adhatóan, az egész világon, bármilyen szándékkal, és anélkül, hogy neked bármennyit is kelljen fizetni, meg kelljen szerezni a jóváhagyásod, vagy téged bármilyen elismerésben kelljen részesíteni. Elég volt a jogi hókusz-pókuszból? Nem? Nagyszerű! Akkor olvasd tovább!
 • Mások szellemi tulajdonának felhasználása a saját Projektedben.  Nem használhatod fel harmadik személy szellemi tulajdonát a Projektedben, ha az sértené a jogait. Megértjük, hogy a mi szellemi tulajdonunk mellett mások szellemi tulajdonát is be akarhatod építeni a Projektedbe, mint például egy menő dalt vagy más művészeti alkotást. Ha valaki más zenéjét, művészeti alkotását vagy más szellemi tulajdonát használod fel, meg szerezned az engedélyét, mielőtt beépíted a Projektedbe. Ha rájövünk, hogy a Projekted harmadik személy szellemi tulajdonát használja az engedélye nélkül, követelhetjük, hogy vedd le és ne terjeszd a Projektedet.
 • Helytállás.  Az ügyvédeink nem akarják, hogy be legyünk perelve vagy kockázatnak legyünk kitéve a Projekted miatt. Ha ellenünk, vagy a partnereink, vagy társult vállalkozásaink ellen valaki bármilyen jogi követelést akarna érvényesíteni vagy egyéb olyan tárgyú pert indítana, aminek köze van a te Projektedhez, neked kell kifizetni a perrel kapcsolatos jogi díjakat és költségeket, ideértve az ügyvédi díjat, vagy bármilyen egyezségből vagy ítéletből fakadó összeget, melyet a per eredményeként meg kell fizetnünk.
 • A Felhasználási Feltételeknek megfelelően járj el.  A fentebb részletezett Útmutató mellett bármilyen League of Legends-hez köthető szellemi tulajdon felhasználásának meg kell felelnie a League of Legends Felhasználási Feltételeknek és az Adatvédelmi Irányelveknek (együttesen: a „Riot Irányelvek”) is. Ha ezen dokumentum bármelyik része és a Riot Irányelvek között eltérés lenne, a Riot Irányelvekben foglaltak irányadók. Vagyis felülírják az Útmutatót.

Gyakran Ismételt Kérdések:

K: Hozhatok létre a League of Legends-en alapuló ingyenes mobil alkalmazást vagy weboldalt?
V: Sok rajongó hozott már létre ilyen cuccot, és reméljük, hogy a jövőben még többen fognak. Bár nem segítünk vagy támogatunk egy rajongói Projektet sem, gyakran le vagyunk lenyűgözve attól a sok kemény cucctól, amivel előrukkoltok, hogy új tartalmat és szolgáltatásokat nyújtsatok a játékostársaitoknak. Ahogy fönt mondtuk, mindaddig, amíg az Útmutatónak megfelelően használod fel a Szellemi Tulajdonunkat és nem sérted meg más jogait, általánosságban véve részünkről rendben van, ha létre akarsz hozni egy a League of Legends-en alapuló ingyenes mobil alkalmazást vagy weboldalt.

K: Felhasználhatom az illusztrációitokat és művészeti alkotásaitokat az ingyenes League of Legendses alkalmazásomhoz vagy weboldalamhoz?
V: A játékkal kapcsolatos művészeti alkotásokra igen a válasz (a fenti Útmutatónak megfelelően). De a logókra nem, ahogy azt fentebb is említettük. Bocsi, hogy még nincs egy hivatalos művészeti tárunk, tele a játékkal kapcsolatos művészeti alkotásokkal, amiket nem-kereskedelmi céllal letölthetsz. Tudjuk, hogy ez praktikus lenne, és gondolkodunk is, hogy hogyan tudnánk egy ilyen tárral szolgálni.

K: Árusíthatom a League of Legends mobil alkalmazásomat vagy weboldalamat az app store-ban vagy előfizetés útján?
V: A dolgok bonyolódnak, ha pénzt próbálsz keresni a mi cuccainkat felhasználva. Hacsak előtte bele nem egyezünk, ezt nem teheted meg. A Projektjeidnek mindenki számára szabadon hozzáférhetőknek kell lenniük. Úgy hisszük, hogy a League of Legends-nek ingyenesnek kellene lennie, és ez az egész élményre értendő, nem csak magára a játékra. Emiatt senkinek sem engedjük meg, hogy oly módon árusítson League of Legends-zel kapcsolatos tartalmat, amely korlátozza a hozzáférést, mint például a pay-to-download, a pay-for-content, vagy az előfizetés útján történő hozzáférés.

K: Használhatok hirdetéseket, hogy pénzt kereshessek az ingyenes League of Legends weboldalammal vagy mobil alkalmazásommal?
V: Tudjuk, hogy egy rakat időt és energiát ölhettél abba, hogy a játékostársaidnak király élményekben lehessen részük. Ha szeretnéd, hogy ebből az időből és energiából valamennyi megtérüljön, az tökéletesen érthető.  A legtöbb esetben részünkről rendben van, hogy hirdetési bevételre teszel szert a Projekted terjesztésével, amíg a Projekted mindenki számára szabadon hozzáférhető. Ha azonban úgy találjuk, hogy nem megfelelő módon használod fel a szellemi tulajdonunkat, akkor is bármikor leállíthatjuk a Projektedet. Csak semmi ügyeskedés.

K: Mit értünk a Riot Szellemi Tulajdonának „nem megfelelő felhasználása” alatt?
V: Számos oka lehet annak, hogy nem tartunk valamit megfelelőnek. Ezek általában józan ésszel is könnyen beláthatóak, és ha jóhiszeműen igyekszel ingyenes szolgáltatást nyújtani a játékostársaidnak, anélkül, hogy megsértenéd bárki jogát, akkor ezen a téren semmilyen problémába nem fogsz beleütközni. Általánosságban véve, bármi, ami negatív hatással lehet a Riot-ra, a League of Legends-re, vagy a játékosainkra, az nem megfelelő. Felvázoltunk néhány példát a Felhasználási Feltételek „Magatartási Kódex” részében. Például nem személyesítheted meg a Riot Games-t vagy egy riotost. Nem hozhatsz létre olyan terméket, ami meghekkeli a játékot vagy a szervereinket, vagy vírust telepít fel. Nem futtathatsz sértő tartalmú hirdetéseket, vagy olyanokat, amik a versenytársainkat támogatják. Ez csak néhány a sok lehetőség közül, amivel bajba hozhatod a Projektedet, de a lényeget érted.

K: Mit értünk a Riot „előzetes írásbeli hozzájárulása” alatt? Beszéltem a projektemről egy fazonnal a Reddit-en, aki azt mondta, a Riot Games-nél dolgozik. Feltételezhetem, hogy megvan a Riot áldása?
V: Harmadik személy termékéről szóló párbeszédet egyedül úgy lehet kezdeményezni, hogy az info@riotgames.com-on keresztül felveszed velünk a kapcsolatot. Bocsi, hogy ilyen vaskalaposak vagyunk, de ez az a fajta „komoly dolog”, amiről Üzleti Mundo mindig beszél, és ez ügyben tényleg nagyon tartanunk kell magunkat a szabályokhoz. A hozzájárulás olyasvalakitől kell, hogy származzon, akit a Riot Games erre felhatalmazott, és azt hivatalos Riot Games-dokumentum formában kell biztosítani, ami leírja a hozzájárulás feltételeit.

K: Csinálni akarok League of Legends-en alapuló cuccokat (videó / könyv / játék / póló / plüss játék / más egyedülálló termék). Hogyan viszonyul ehhez a Riot?
V: A videók vonatkozásában már vannak irányelveink, amik segítenek a legtöbbet kihozni a videóidból, úgyhogy a videóalkotók csekkolják lentebb a Videó Alkotási és Felhasználási Irányelveket. Ami a többi terméket illeti, általánosságban véve részünkről rendben van, hogy cuccokat hozol létre, amíg azokat ingyen adod, és nem használsz fel League of Legends tartalmat nem megfelelő módon.

K: Van a Riot-nak hivatalos licenc- vagy profitmegosztó programja a rajongói termékek számára?
V: Még nincs. De jó ötlet.

K: Én egy fejlesztő vagyok, aki League of Legends-en alapuló weboldalt vagy mobil alkalmazást akar csinálni, és észrevettem, hogy néhány rajongói oldal rendelkezik az adataitokkal. Hogy tudok úgy együttműködni a Riot-tal, hogy megszerezzem ezeket? Van a Riot-nak hivatalos API-ja a fejlesztő rajongóknak?
V: Minden a fejlesztőknek szóló hivatalos API-nkkel kapcsolatos információ megtalálható a http://developer.riotgames.com oldalon.

K: Én egy nemzetközi játékos vagyok és létre akarok hozni egy helyi terméket, hogy jobbá tegyem a League of Legends-élményt az országomban. Szükségem van bármilyen külön engedélyre?
V: A League of Legends egy globális játék, és a rajongói tartalom létrehozására vonatkozó Útmutató általánosságban véve mindenhol azonos. Hihetetlenül izgatottak és lelkesek vagyunk attól a sok rajongói projekttől, amit látunk, ahogy új területeket hódítunk meg, és ahogy a világméretű közösség folyton-folyvást növekszik.

K: Küldtem nektek e-mailt az info@riotgames.com címre, de még mindig nem kaptam rá választ. Mi legyen?
V: Próbálj meg küldeni még egyet – néha túlbuzgó spamszűrők megzabálják az üzeneteket. Igyekszünk minden üzenetre egy héten belül válaszolni, de ha a kérdésedet a GYIK alapján is meg lehet válaszolni, lehet, hogy egyáltalán nem válaszolunk (kérünk, hogy olvasd el a GYIK-et és az Iránymutatót mielőtt hozzánk fordulsz). Éppen ez a GYIK lényege!

Tehát, íme az összegzés: csak kövesd a javaslatainkat annak érdekében, hogy a Projekted megfeleljen az Útmutatónak, és lépj velünk kapcsolatba az info@riotgames.com e-mail címen keresztül, ha előzetes írásbeli hozzájárulásra van szükséged. Köszi, és már várjuk, hogy láthassuk azt a sok király cuccot, amit csinálni fogsz!

Riot Games Videóalkotási és Felhasználási Irányelvek

A tartalom, amit a közösségünk létrehoz, riot-osokat és játékosokat egyaránt inspirál, informál és szórakoztat. Reméljük, még sok olyan videót látunk, ami Riot Games és League of Legends tartalmat használ fel. Ez a praktikus útmutató segíteni fog megbizonyosodni arról, mielőtt közzéteszed azt a YouTube-on, streaming-oldalakon, mint az own3D, vagy csak magadnak és a barátaidnak, hogy a szellemi tulajdonunk (mint például videóképek, művészeti alkotások, zene, hangok és más tartalom) felhasználása bármilyen videóban szabályszerű. Ezen irányelvek alapján kaphatsz videó-engedélyt, amire szükséged van olyan oldalakon, mint a YouTube – egyúttal tisztázzák, milyen fajta videókra bólintunk rá.

 • Nem haszonszerzési célból (hacsak más nem szerepel az irányelvekben!). Minden videónak általánosan hozzáférhetőnek kell lennie, anélkül, hogy fizetést igényelne egy megtekintőtől, vagy bármilyen egyéb hozzáférési korlát nélkül. Ez alapvetően a következőket jelenti: 
  • A videóhoz való hozzáférésért nem követelhetsz fizetséget, nem kötheted felmérés kitöltéséhez vagy letöltéshez (magának a videónak a letöltésétől eltekintve) vagy más tevékenységhez.
  • Feltehetsz videót olyan oldalra, aminek van fizetős „prémium” fiók opciója, feltéve, hogy a videó a nem fizető felhasználók számára is hozzáférhető.
  • Futtathatsz hirdetéseket, vagy használhatsz más bevételi forrást, ami nem korlátozza a felhasználó hozzáférését, figyelemmel a lenti „Engedélyezési Tilalom” iránymutatásra.
 • Engedélyezési Tilalom. Általánosságban véve a videóid tárgyában nem köthetsz a beleegyezésünk nélkül licencszerződést harmadik személlyel licencdíj vagy más ellenérték fejében. Vannak azonban fontos kivételek:
  • A YouTube partnerprogramjai vagy a következő streaming-weboldalak: own3D.tv, Ustream.tv, Twitch.tv, Justin.tv, Blip.tv (nincs szükség az előzetes beleegyezésünkre).
  • Minden egyéb videó-engedélyezésedhez (mint például filmfesztiválok, versenyek vagy harmadik személy általi sugárzás) szükség van a kifejezett írásbeli engedélyünkre. Kérünk, hogy küldj minden kérelmet a fansites@riotgames.com e-mail címre.  
 • A szponzorálás rendben van. Ha meg akarod jeleníteni egy szponzor logóját a videó elején, a köszönetnyilvánításnál, vagy megköszönni nekik, az nagyszerű. Csak néhány egyszerű szabály:
  • Szorítkozz bármilyen szponzor-említésnél az észszerű, minimális terjedelemre.
  • Tedd egyértelművé (vagy úgy, hogy megemlíted a szponzort, vagy úgy, hogy használod az „által szponzorálva” kifejezést a logójukkal), hogy ők csak és kizárólag szponzorként működnek.
  • Ne használd a Riot Games (vagy a League of Legends) logókat a kifejezett engedélyünk nélkül. 
 • Maradjon (viszonylag) tiszta a dolog. Semmiféle rasszista, szexista, homofób, vagy bármilyen más sértő tartalom. Arra is megkérünk, hogy a videóidban a játékaink játsszák a főszerepet, ne pedig a túlzottan vallásos, politikai, vagy más vitatott témák.
 • Tartsd tiszteletben a többi alkotót. A Riot szellemi tulajdontól eltérően, ne használj fel olyan tartalmat, ami nem a te eredeti alkotásod, kivéve, ha rendelkezel az alkotó engedélyével. Ne tartsd el az ügyvédeket!

Ha van bármilyen kérdésed az irányelvekkel kapcsolatban, kérlek, lépj velünk kapcsolatba a fansites@riotgames.com e-mail címen keresztül. 

USA German French Spanish Italian Polish Romanian Hungarian Czech Republic Greek Portuguese Turkey Japan